HILVERSUM - Het wereldrecord tv-kijken is in de nacht van zaterdag op zondag verbroken. De Tilburgse student Efraim van Oeveren (28) tuurde maar liefst 86 uur naar het beeldscherm in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum.

Hij sliep in die tijd maar 45 minuten.

Daarmee streefde de Tilburgse student vlak na middernacht de huidige recordhouder voorbij. Het wereldrecord tv-kijken stond sinds april van dit jaar op tachtig uur, op naam van de Indiër Gupta uit New Delhi.

De Nederlandse recordpoging ging woensdagochtend om tien uur van start met drie lezers van Veronica Magazine. Michiel Vos (20) uit Den Haag gooide in de nacht van donderdag op vrijdag als eerste de handdoek in de ring.

Hij moest het bijna halverwege de lange zit opgeven wegens oververmoeidheid. Zaterdagochtend om 10.30 uur gaf ook Jacco de Vries (30) uit Leeuwarden de pijp aan Maarten. Hij hield zijn ogen 13,6 seconden lang gesloten, terwijl maar 10 seconden zijn toegestaan.

Dubbel

Zaterdagochtend leek ook Van Oeveren uitgeput en zag hij dubbel. Maar aan het einde van de middag zag het er naar uit dat de Tilburger het toch zou halen, waarop een vertegenwoordigster van het Guinness Book of Records uit Londen in het vliegtuig naar Nederland stapte om getuige te kunnen zijn van het nieuwe wereldrecord.

Vlak na middernacht bevestigde zij het record en overhandigde zij de oorkonde aan Van Oeveren. Vlak voordat hij in slaap viel, wist hij nog te melden dat hij de komende maand geen televisie meer zou kijken.

Eerder

Overigens had Van Oeveren het record al eerder te pakken dan iedereen dacht.

De Guinness-official bepaalde namelijk dat de 5 minuten pauze waarop Van Oeveren per uur recht had gewoon meetelden voor de recordtijd, waardoor de Tilburger het oude record onverwacht met maar liefst zes uur aanscherpte.