HILVERSUM - Jacco de Vries (30) is zaterdagochtend afgevallen tijdens de wereldrecordpoging tv-kijken. Dit meldde hoodredacteur Peter Contant van Veronica Magazine, de initiatiefnemer van de wedstrijd.

De software-engineer uit Leeuwarden, die sinds woensdagochtend de hele dvd-collectie van de comedyserie Friends aan het bekijken was, reageerde erg teleurgesteld.

''Ik had zo gehoopt dit record te verbreken'', aldus De Vries, die zijn ogen niet langer kon openhouden. In de nacht van donderdag op vrijdag gooide student Michiel Vos (20) als eerste de handdoek in de ring wegens oververmoeidheid.

Slaap

Contant: ''Bij Jacco ging het om 10.30 uur mis. Hij hield zijn ogen 13,6 seconden gesloten, terwijl slechts tien seconden zijn toegestaan."

"De afgelopen nacht hield hij ook al zijn ogen 9,9 seconden dicht. Hij is zaterdagochtend door de crew uit de wedstrijd gehaald en slaapt. In de loop van de dag gaat hij onder begeleiding terug naar huis.''

Student

De wereldrecordpoging tv-kijken in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum gaat nu door met Efraim van Oeveren (28) uit Tilburg. Deze student is vastbesloten het huidige wereldrecord van tachtig uur tv-kijken, dat sinds april op naam staat van de Indiër Gupta uit New Delhi, te verbreken.

Hiervoor moet Van Oeveren het minstens tot 00.40 uur zondagochtend volhouden.

Dubbel

Of dat lukt is nog maar zeer de vraag, want ook Van Oeveren is uitgeput en heeft medische klachten. Volgens Contant zag hij een tijdje dubbel.

De organisator zegt dat het medisch nog wel steeds verantwoord is de recordpoging voort te zetten. ''De dokter staat paraat, meerdere keren per dag is er een medische controle'', aldus Contant.

Guinness Book of Records

Zaterdag aan het einde van de middag wordt besloten of de Tilburger het kan halen. Als dat het geval lijkt te zijn, komt zaterdagavond nog een vertegenwoordiger van het Guinness Book of Records uit Londen om de laatste uren van de recordpoging bij te kunnen wonen.

De recordpoging is te volgen via de website van Veronica Magazine. De site wordt deze dagen extra goed bekeken, ook vanuit het buitenland.