LONDEN - Overlast veroorzakende dronkaards kunnen vanaf maandag in Engeland en Wales een drankverbod opgelegd krijgen. De nieuwe wetgeving biedt de politie of plaatselijke bestuursraden de mogelijkheid via de rechter mensen die ouder zijn dan zestien jaar oud en zich misdragen door alcoholmisbruik, te verbieden alcohol te nuttigen.

Het verbod kan twee jaar gelden, berichtte de BBC maandag.

De dronkaard mag tijdens het drankverbod bijvoorbeeld niet in pubs en slijterijen komen. Overtreders kunnen op hoge boetes rekenen.

Miljarden

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Alan Campbell heeft gezegd dat misdragingen en misdaden die verband houden met alcoholconsumptie, het land ieder jaar miljarden ponden kosten.

Deze maatregel moet mensen die bij de politie bekend zijn om hun drankmisbruik, met hun handelwijze te confronteren, vindt Campbell.

Niet iedereen is van de wijsheid van de maatregel overtuigd. Isabella Sankey van Liberty, een instelling die zich zorgen maakt over burgerlijke vrijheden, vreest dat het weer een maatregel te veel is. ''Straks komen er snoepjesverboden voor kinderen. Het wordt tijd voor de laatste ronde nieuwe wettelijke maatregelen'', aldus de sceptische Sankey.