AMSTERDAM - Peruaanse agenten die onlangs een tip kregen over het vervoer van cocaïne in een kist met kalkoenen konden de drugs aanvankelijk nergens vinden.

De verdovende middelen bleken chirurgisch in de levende dieren te zijn ingenaaid.

Een tip bracht de politie ertoe een passagiersbus aan te houden bij Tarapoto in de jungle van de Peruaanse deelstaat San Martin, zo vertelde een politiechef maandag.

In een krat troffen agenten twee kalkoenen aan, precies zoals de tipgever had gezegd. Maar nergens was een spoor van cocaïne te vinden.

Dik

De kalkoenen, zo viel de agenten op, waren bijzonder dik. Toen een agent bij een van de kalkoenen onder de vleugels keek zag hij daar een hechting zitten. Een dierenarts wist even later uit de ene kalkoen bijna twee en uit de andere bijna drie kilo cocaïne te verwijderen. Beide dieren overleefden de ingreep.

De politie is nog op zoek naar degene die de lading drugs van Janjui naar Tarapoto heeft gestuurd, een traject dat op een bekende smokkelroute van de oostelijke Andes naar de noordelijke kuststeden ligt.

Drugsbendes gebruiken vaak bolletjesslikkers om verdovende middelen te vervoeren, maar het gebruik van dieren is uitzonderlijk.

In 2005 vond de Colombiaanse politie bij een inval in een dierenkliniek in totaal drie kilo heroïne die was ingenaaid in de magen van zes puppy's.