ORLEANS - In de strijd tegen het toenemende aantal zelfmoorden in Franse gevangenissen hebben de autoriteiten dinsdag een reeks maatregelen aangekondigd. Zo krijgen gedetineerden met zelfmoordneigingen voortaan papieren pyjama's en snelscheurende dekens.

Dit jaar pleegden al meer dan tachtig gevangenen suïcide in Franse cellencomplexen. Ze deden dat vrijwel allemaal door verhanging, waarbij ze vaak gebruik maakten van in stukken gescheurde dekens en pyjama's.

De gevangenissen in Frankrijk zijn overbevolkt. Ze bieden officieel plaats aan maximaal 51.000 gedetineerden, maar in de praktijk zitten er 62.000 personen vast.

De overbevolking zou een rol spelen bij het stijgende aantal zelfmoorden.

Trend

De trend is zichtbaar sinds 2007, toen 96 gevangenen hun eigen leven beëindigden. Vorig jaar steeg het aantal zelfmoorden in gevangenissen naar 115, en dit jaar zal het aantal suïcidegevallen naar verwachting nog hoger uitkomen.

Michele Alliot-Marie, de minister van Justitie in Frankrijk, wil dat voorkomen met de maatregelen die ze dinsdag aankondigde tijdens een bezoek aan een gevangenis in de stad Orléans.

Later dit jaar kunnen werknemers van gevangenissen cursussen volgen, waarin ze leren hoe ze suïcidaal gedrag bij gedetineerden kunnen herkennen.

Mentor

Ook gaan de directies van penitentiaire inrichtingen op zoek naar gevangenen die mentor willen worden van mensen die net beginnen aan hun celstraf. In deze laatste gevangenencategorie komt zelfmoord relatief vaak voor.

De maatregelen gaan niet ver genoeg, vindt psychiater Louis Albrand. Hij is auteur van een rapport over suïcide in gevangenissen, dat de Franse regering heeft gebruikt voor het bedenken van het actieplan.

''Dit is geen serieuze reactie'', meent een teleurgestelde Albrand. ''Wat we nodig hebben, is een echte hervorming van het gevangeniswezen''.

De deskundige pleit onder meer voor minder grootschalige gevangenissen en een inperking van de maximale periode van eenzame opsluiting van 45 naar 20 opeenvolgende dagen.