AMSTERDAM - Een vrouwtjesolifant die tien jaar geleden op een mijn stapte krijgt zaterdag in Thailand een kunstbeen. De 48-jarige Motola, die eerder diverse pijnlijke operaties had ondergaan, is een symbool geworden.

Haar verwondingen wekten internationaal sympathie op, en zorgden voor vele donaties. Deskundigen hebben een mal gemaakt voor een plastic kunstbeen voor de gewonde linkervoorpoot, dat later zaterdag aan het dier wordt bevestigd. "

Ik hoop dat ze het nieuwe been accepteert. Het zou prachtig zijn om Motola en baby Mosha naast elkaar te zien lopen", zei Soraida Salwala, secretaris-generaal van de ngo Friends of the Asian Elephant.

Mijn

De drieduizend kilo wegende Motola raakte in 1999 gewond toen ze op een mijn liep bij de grens met Birma. Haar voet moest worden geamputeerd, waarna ze op drie poten verder hobbelde totdat ze een tijdelijke 'schoen' van canvas kreeg.

Ook de inmiddels 3-jarige Mosha liep op een mijn en was twee jaar geleden de eerste olifant met een kunstbeen. Inmiddels is het dier al uit drie prothesen gegroeid.

Olifanten

Beide olifanten werden verzorgd in het in 1993 opgestarte Elephant Hospital. Daar zijn inmiddels duizenden olifanten behandeld voor aandoeningen als ooginfecties, maar ook voor schotwonden en letsel als gevolg van mijnen.