VANCOUVER - Een groot cruiseschip is zaterdagochtend met een dode vinvis op de boeg binnengelopen in de haven van de Canadese stad Vancouver.

Door een botsing op open zee kwam het dier vast te zitten op het voorste deel van het schip, dat door het water snijdt. Dat meldden lokale media zondag.

De gewone vinvis, de een na grootste walvissoort ter wereld, is 21 meter lang. Het is onduidelijk of het dier levend geraakt is of al dood was voor de botsing.

Het Canadese ministerie van Visserij en Oceanen gaat een autopsie uit laten voeren om daar duidelijkheid over te krijgen.

Richtlijnen

De rederij snapt niet hoe het incident heeft kunnen gebeuren. ''We hebben strenge richtlijnen voor het geval dat walvissen in de buurt zijn. Dan varen we een andere route en verminderen we de snelheid'', aldus een verklaring van Princess Cruise Lines.

De kapitein merkte pas dat de vinvis op de boeg zat, nadat hij de haven was binnen gevaren.

In Vancouver zijn veel mensen naar de haven gekomen om de vinvis met eigen ogen te zien. ''Hij ziet er zo klein uit in vergelijking met de boot'', zei Ed McKeowan uit Chicago.

Zonde

''Het is zonde maar onvermijdelijk. We delen de zee nu eenmaal met de walvissen'', aldus Ross Harlow uit Whistler, die ook op de kade stond.

De walvis is later op de dag met behulp van twee sleepboten van de boeg afgehaald en per boot naar de wal gebracht.

Volgens een woordvoerder van het ministerie komen botsingen met walvissen wel vaker voor, maar gebeurt het maar zelden dat zo'n gigant aan de boot blijft hangen. Afspraken en speciale scheepsroutes moeten de botsingen zo veel mogelijk voorkomen.