NEURENBERG/BERLIJN - De Duitse kunstenaar Ottmar Hörl krijgt uit de hele wereld aanvragen van mensen die van hem een tuinkabouter willen kopen die de Hitlergroet brengt.

Onder de belangstellenden zijn ook veel gerenommeerde Joodse kunstverzamelaars in de VS.

Dit heeft Hörl vrijdag laten weten. Hij kwam donderdag in het nieuws toen bekend werd dat justitie in Duitsland een onderzoek is begonnen naar een door Hörl gemaakte tuinkabouter die de Hitlergroet brengt. Het gewraakte voorwerp staat in een kunstgalerie in Beieren.

Hakenkruis

Nazisymbolen, zoals het hakenkruis en de met de uitgestrekte rechterarm gebrachte Hitlergroet, zijn in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog verboden.

Een burger had anoniem aangifte gedaan wegens de tuinkabouter. Het Openbaar Ministerie liet donderdag weten dat het onderzoekt of de tuinkabouter illegaal is of onder de vrijheid van kunst valt, die door de grondwet wordt gegarandeerd.

Volgens Hörl hebben de Joodse belangstellenden zijn ''ironie precies begrepen''. Aanvragen van neonazi's heeft hij niet ontvangen: ''Nazi's zien zichzelf toch als groot, blond en heldhaftig. Die eigenschappen heeft toch geen tuinkabouter.''