NEURENBERG/BERLIJN - Justitie in Duitsland is een onderzoek begonnen naar een tuinkabouter die de Hitlergroet brengt. Het gewraakte voorwerp staat in een kunstgalerie in het Beierse Neurenberg.

Nazisymbolen, zoals het hakenkruis en de met de uitgestrekte rechterarm gebrachte Hitlergroet, zijn in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog verboden.

Een burger had anoniem aangifte gedaan wegens de tuinkabouter. Het Openbaar Ministerie liet donderdag weten dat het onderzoekt of de tuinkabouter illegaal is of onder de vrijheid van kunst valt, die door de grondwet wordt gegarandeerd.

Kunst

Justitie zal de eigenaar van de galerie en de kunstenaar ondervragen. De kunstenaar, Ottmar Hörl, heeft de afgelopen negen jaar honderden tuinkabouters gemaakt, die ook in België en Oostenrijk zijn tentoongesteld. De Neurenbergse tuinkabouter was oorspronkelijk bedoeld voor Gent.

Neurenberg is een beladen plek wat het naziverleden betreft. Adolf Hitlers NSDAP hield er haar grootse partijcongressen. Na de oorlog werden de overlevende kopstukken van het nazibewind er berecht voor het Internationaal Militair Tribunaal van de geallieerden.