ISTANBUL - Een Turks spelprogramma waarin atheïsten zich kunnen laten bekeren, heeft aan de stok gekregen met de autoriteiten.

Wie in het programma Boetelingen in Competitie het licht ziet, wint een pelgrimstocht naar een religieuze attractie naar keuze.

De overheid is echter not amused door ''disrespectvolle programma'' en weigert een imam te leveren.

Ongelovigen

In de show worden tien ongelovigen in een kamer gezet met een rabbi, een christelijke priester, een boeddhistische monnik en een imam. Afhankelijk van het geloof van de deelnemer valt er een ticket naar Mekka, Jeruzalem, het Vaticaan of Tibet in de wacht te slepen.

Een team van theologen onderzoekt of potentiële kandidaten god wel echt de rug hebben toegekeerd, en niet gewoon azen op een gratis vakantie.

Woest

Het Directoraat voor Religieuze Aangelegenheden is woest om het programma. ''Religie gebruiken om hoge kijkcijfers binnen te slepen is niet respectvol'', fulmineerde het hoofd van het Directoraat.

De makers van de show zijn zich echter van geen kwaad bewust. ''We keuren atheïsme niet goed.

God is groot en het maakt niet uit tot welke religie je behoort'', aldus het hoofd van de televisiezender Kanal T.

Boetelingen in Competitie is naar verwachting vanaf september te zien. Uit de circa tweehonderd aanmeldingen worden volgende maand de eerste tien deelnemers gekozen.