PUTTEN - Door het plaatsen van advertenties in landelijke dagbladen is het Adrie de Graaf uit Putten gelukt een donornier te vinden. Dat meldde hij woensdag.

''We zijn nu in het ziekenhuis in Rotterdam om kennis te maken'', aldus De Graaf. De Puttenaar wacht naar eigen zeggen al vijf jaar op een nier.

Om aandacht te vragen voor zijn probleem besloot hij met advertenties mensen op te roepen een nier beschikbaar te stellen. De 37-jarige Maggy van Manen uit Drachten besloot te reageren.

Televisie-uitzending

''Ik zag hem in een televisie-uitzending en vond dat ik iets moest doen, aldus Van Manen. De Graaf had niet verwacht dat binnen zo'n korte tijd iemand zich zou melden. Eerder had hij contact met iemand die geld wilde zien voor zijn nier.

''Ik ben 63 jaar maar zo blij als een kind'', zegt hij. ''Ze doet dit geheel op vrijwillige basis. Er is nu bij ons allebei bloed geprikt en dat wordt onderzocht.''

Uniek

De Nederlandse Transplantatie Stichting meldde eerder dat het gebrek aan donoren een bekend probleem is. Het is uniek dat iemand om een donor vraagt in een advertentie en formeel is daar niets op tegen.

Wel vraagt de stichting zich af of dit de beste werkwijze is voor patiënt en donor. Een belangrijk voordeel van het bestaande systeem is dat een donor dat anoniem kan doen zonder direct een relatie aan te hoeven gaan met een patiënt.

De Graaf is in ieder geval tevreden dat zijn actie resultaat heeft gehad. Hij ondergaat nu vier keer per week een urenlange dialyse van zijn bloed. ''En dat ben ik aardig zat kan ik u vertellen. Wellicht dat ik op zijn vroegst eind dit jaar al een nieuwe nier krijg.''