RIJSWIJK - De warmte in de zomer zorgt niet alleen voor overvolle stranden en parken, maar ook voor overbelasting van het juridisch systeem in Nederland. Politie en juristen sussen komende maanden weer in toenemende mate burenruzies, zo blijkt uit reacties van politie en de juridische dienstverlener JuroFoon.

Overhangende takken die een extra streepje zonlicht wegnemen, een te hoge erfafscheiding of het barbecuerumoer in de achtertuin; het zijn zo maar wat voorbeelden die kunnen leiden tot grote ruzies tussen buren.

''Als het gaat om burenoverlast, neemt dat vooral in de zomermaanden heel erg toe'', bevestigt woordvoerder Jelle Egas van de Raad van Hoofdcommissarissen.

De politie Rotterdam-Rijnmond spreekt vooral van een groeiend aantal incidenten van geluidsoverlast. Cijfers over de toenemende strijd tussen buren en andere omwonenden in de zomermaanden zijn er niet.

Groei

Het Juridisch Loket, een onafhankelijke organisatie waar burgers terechtkunnen voor gratis juridisch advies, spreekt van een forse groei. Volgens juridisch adviesbureau JuroFoon is er sprake van een verdubbeling van het aantal vragen in het voorjaar en zomerperiode.

Jaarlijks komen meer dan 40.000 vragen binnen bij het adviesbureau. ''Van december tot en met maart krijgen we ongeveer 48 vragen per maand over burenruzies binnen. In de maanden daarna loopt dat op tot 84 vragen per maand. Na de zomer loopt dat dan weer terug'', licht juriste Ursula Overhof van de JuroFoon toe.

Buiten

Zij merkte in de maand mei al weer een toename in vergelijking met de weken daarvoor. ''Mensen zijn al wat meer buiten dan normaal, zitten op het terras, barbecueën en zetten de ramen wat langer open.

Dan gaan mensen zich storen aan geluid, de rook van de barbecue of overhangende takken'', aldus Overhof. De warmte mag dan in directe zin voor heethoofden zorgen, maar er ontstaat vaak ook meer burenstrijd omdat mensen mondiger zijn geworden, weet de juriste.

Rijdende Rechter

''Ze nemen het heft in eigen hand en spreken tegenwoordig sneller de buurman aan als ze iets niet zint. Een programma als de Rijdende Rechter is wel van invloed. Mede daardoor ondernemen mensen sneller stappen.''

De JuroFoon levert juridisch advies en informeert beide partijen. ''Wij spelen een bemiddelende rol. We maken beide partijen duidelijk wat hun rechten en plichten zijn.''