LOUISVILLE - Ruim tweehonderd gewapende Amerikanen hebben zaterdag in de New Bethel Church in Louisville een dienst bijgewoond.

Pastoor Ken Pagano had zijn kerkgangers opgeroepen hun geweren of pistolen mee te nemen naar de kerk, op voorwaarde dat ze ongeladen zouden zijn.

Dat meldden Amerikaanse media. Pagano organiseerde de dienst, om een signaal af te geven aan president Barack Obama, die erover denkt de wapenwet aan te scherpen.

''We willen laten zien dat er ook gezagsgetrouwe, intelligente mensen zijn die een wapen bezitten'', aldus de pastoor. ''Er is niets om bang voor te zijn als iemand legaal een wapen bezit.''

Tijdens de anderhalf uur durende kerkdienst, riepen de aanwezige kerkgangers regelmatig amen en applaudisseerden zij voor de woorden van Pagano, die overigens zelf geen wapen droeg.

Recht

''Zonder het diepgewortelde geloof in het recht om een wapen te dragen, zou dit land hier nu niet zijn'', aldus de pastoor.

De bijeenkomst kreeg niet alleen veel bijval, maar ook kritiek. ''Het idee om wapens te dragen in kerken of andere gewijde plaatsen vinden veel mensen verontrustend'', aldus Terry Taylor, een van de organisatoren.

Kritiek

Pagana moest zich verdedigen tegen de kritiek: ''Ik doe niets illegaals, onbijbels of onwettigs, maar mensen willen nog steeds dat ik het rechtvaardig.''

De verzekeraar was ook niet blij met de actie van de kerk en liet weten de polis niet te vernieuwen. Een andere verzekeraar wilde de dienst voor 700 dollar wel verzekeren, op voorwaarde dat de wapens ongeladen bleven.