DELFT -  Wie kent ze niet: speelgoedauto's die je achteruit moet duwen, waarna ze vooruit rijden als ze los worden gelaten. Op 9 juni racen eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft in eigengemaakte, levensgrote varianten hiervan tegen elkaar.

De studenten kregen voor de jaarlijkse ontwerpwedstrijd de opdracht om een eenpersoonsvoertuig te bouwen dat werkt volgens het zogenoemde 'terugduwprincipe'.

De wagen moet precies 1 meter achteruit worden geduwd. Het team met de auto die vervolgens de langste afstand aflegt, is de winnaar.

Ruim veertig teams (met in ieder team vijf tot zeven studenten) nemen het tegen elkaar op in deze wedstrijd.

Uiterlijk

Volgens een woordvoerder is het vooral belangrijk dat het systeem goed werkt. ''Er wordt een klein beetje naar het uiterlijk gekeken, maar onze studenten zijn meer geïnteresseerd in het mechanisme dan de vormgeving.''

Het ontwerpproject vindt dit jaar voor de dertiende keer plaats. De afgelopen jaren bouwden de studenten onder meer een 'gekkomaat' die studenten voor een dag tot spiderman maakte en een 'strafschoprobot' die het opnam tegen oud-voetballer John de Wolf.