AMSTERDAM - Burgers van Guinee moeten alle gewapende overvallers die op heterdaad betrapt worden verbranden.

Zo stelt de door de Guineese militaire junta ter bestrijding van de criminaliteit aangestelde kapitein Moussa Tiegboro Camara tegenover persbureau Reuters.

De wetteloosheid in de hoofdstad Conakry is de afgelopen maanden sterk gestegen. Soldaten worden ervan beschuldigd een groot aandeel te hebben in de recente golf van overvallen en verkrachtingen.

Criminaliteitsbestrijding

De gevangenissen in het land zitten inmiddels overvol en de situatie wordt onhoudbaar, vertelt Camara. Hij stelt voor dat inwoners zichzelf organiseren om zich te kunnen verdedigen tegen de criminelen.

Na het overlijden van zittend president Lansana Conte greep De Nationale Raad voor Democratie en Ontwikkeling afgelopen december de macht in de grootste bauxietexporterende staat ter wereld. De Raad heeft criminaliteitsbestrijding en tegengaan van corruptie als belangrijkste speerpunten.

Mensenrechten

Tot nog toe wordt de junta door de bevolking geaccepteerd als gelegitimeerd machthebber tot aan de volgende verkiezingen in december dit jaar. Afgelopen maand vond er echter wel een incident plaats waarbij soldaten het vuur openden op burgers.

Mensenrechtengroepen hebben laten weten niet blij te zijn met de door Camara voorgestelde maatregelen. "De wet mag onder geen enkele omstandigheid omzeild worden. Deze criminelen moeten gewoon overgedragen worden aan de daarvoor bedoelde instanties."