Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Klager mag meerijden met politie

AMSTERDAM - Mensen met klachten over de rijstijl van de verkeerspolitie maken kans op een ritje achter in de politieauto tijdens een instructierit.
Door Novum

Het gaat niet om een ritje naar het bureau, maar om een dagje meerijden tijdens een instructierit.

Doel van de actie 'Op pad met klagers' van het Korps Landelijke Politiediensten is om begrip te kweken en de vaak onterechte klachten terug te dringen.

Klachten

Bij het KLPD, waar de verkeerspolitie onder valt, kwamen vorig jaar 71 klachten binnen over de rijstijl van de politie. De meeste mensen namen genoegen met een telefoontje met uitleg, maar dertig procent volgde de formele weg.

Ook in het gros van die klachten kreeg de politie gelijk. Volgens een woordvoerder van het KLPD klagen mensen vooral omdat ze niet goed weten wat de politie wel en niet mag.

Inhaalacties

Zo komen er klachten binnen over politieauto's die zonder zwaailichten of sirene te hard rijden en ergeren mensen zich ook aan inhaalacties over de vluchtstrook, met name als er een file staat.

Volgens de zegsman staat in artikel 147 van de Wegenverkeerswet dat de politie ontheffing krijgt voor een groot aantal regels zolang het verkeer maar niet in gevaar wordt gebracht.

Hard rijden

Te hard rijden is zelfs beleid bij de verkeerspolitie. Gemiddeld rijden agenten 20 kilometer per uur harder dan de maximumsnelheid.

"Anders zouden we de hele dag maar twee auto's zien: die voor ons en die achter ons. Dan schiet surveilleren niet op."

De zwaailichten gaan alleen aan in bijzondere gevallen, zoals wanneer er levensgevaar is. "Het is dus niet zo dat we alleen dan harder mogen rijden."

Enthousiast

Tot nu toe heeft het KLPD twee klagers uitgenodigd om een dagje mee te rijden. Dat gebeurt in een instructierit -agenten krijgen eens in de zoveel tijd een soort opfriscursus- en verheldert veel voor de klager. Een van hen was zelfs zo enthousiast dat hij zelf bij de politie wil gaan werken.

De politie houdt er rekening mee dat mensen nu vaker zullen klagen om een ritje in een politieauto te scoren, maar maakt zich daar niet druk over. "We zullen alle klachten eerst goed bekijken. Nepklachten krijgen zeker geen uitnodiging."

Aanbevolen artikelen