AMSTERDAM – Twee mannen van 40 en 42 jaar oud hebben in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken in Burgers’ Zoo. Ze deden dit omdat ze tussen de haaien wilden gaan duiken.

Het tweetal kon net op tijd, in volledige duikuitrusting, op de rand van het bassin worden opgepakt.

Alex van Hooff, directeur van de dierentuin is woedend over de bizarre actie, zo meldt de Gelderlander.

Hartaanval

“Hoe haal je het in je hoofd om in te breken om hier tussen de haaien te gaan duiken? Ik ben er nog pissig over. Niet in de laatste plaats omdat het onze dieren het leven had kunnen kosten.”

De drie zwartpunthaaien zijn namelijk erg gevoelig voor stress en kunnen door een onverwacht voorval gemakkelijk een hartaanval krijgen.

“Gelukkig zijn die twee idioten niet in de bak geweest en hebben de dieren geen hinder ondervonden”, aldus Van Hooff. Volgens de directeur was het duo onder invloed van drugs.

Bewust

De twee mannen zijn overgedragen aan de politie die de zaak verder afhandelt. De twee mannen kunnen waarschijnlijk niet voor dierenmishandeling vervolgd worden omdat ze niet in het bassin zijn geweest.

Directeur Hooff gaf aan dat het hem ook niet om de straf gaat. “Ik wil gewoon dat het niet meer gebeurt en dat deze mannen zich bewust worden van wat ze gedaan hebben.”

Uitrusting

De uitrusting die de inbrekers gebruikten wordt door de dierverzorgers gebruikt om het aquarium schoon te houden. Recent kreeg de jaarlijkse schoonmaak aanzienlijk wat media-aandacht, onder meer in de soap die over Burgers' Zoo wordt gemaakt.

"Ik heb geen idee of de beelden van de schoonmaak deze twee op een idee hebben gebracht. Bij die schoonmaak zijn onze verzorgers heel voorzichtig. Als twee wildvreemden denken ook wel even in de bak te kunnen plonzen, zijn ze echt van de ratten besnuffeld."