BOSTON - Een 26-jarige Amerikaanse man heeft in een ziekenhuis in Boston preventief zijn maag laten verwijderen. De man heeft een gen dat de kans op maagkanker verhoogt.

De behandeling van deze ziekte is moeilijk, waardoor de man het verstandiger vond de maag te laten weghalen.

Dat meldt de Amerikaanse zender ABC News maandag. Brian Chelcun is niet de enige in zijn familie die gekozen heeft voor deze radicale oplossing. Ook zijn oom en tante leven zonder maag.

Voor Chelcun was het geen moeilijke keuze: ''Ik zag mijn vader lijden onder de effecten van maagkanker. Dit is een manier om te voorkomen dat je een zware ziekte krijgt die moeilijk te genezen is.''

Gewicht

Zonder maag mag Chelcun nooit meer grote maaltijden nuttigen. Ook voorspellen de artsen dat hij zeker 20 procent van zijn gewicht zal verliezen.

Naar schattingen leven in de Verenigde Staten circa honderd families met het gen dat de kans op maagkanker verhoogt. Het komt niet vaak voor dat mensen hun maag preventief laten verwijderen.

Borstkanker

Preventieve borstverwijderingen komen vaker voor. Mensen die een gen hebben dat de kans op borstkanker verhoogt laten deze procedure soms uitvoeren.