AMSTERDAM – Een half jaar lang kunnen mensen een bericht inspreken op de voicemail van God.

De kunstenaar Johan van der Dong, uit Groningen, is het nummer gestart. Wie het nummer, 06-44244901, belt, krijgt direct de voicemail: “U spreekt met God. Op dit moment ben ik niet aanwezig. Spreek gerust een boodschap in of bel later terug en wie weet wordt u dan verhoord.”

Van der Dong vindt dat mensen “altijd en overal tegenover God hun hart moeten kunnen luchten.”

Bidden

In een interview met de NOS zei de kunstenaar: “Hiermee zetten mensen hun gedachten op een rijtje en in feite is dit een vorm van bidden”. Al eerder opende de kunstenaar een postbus, waar men een brief naar God naartoe kon sturen.

De mobiele telefoon die de beller rechtstreeks in verbinding zou brengen met God, trekt grote belangstelling.

Kunstwerk

De mobiele telefoonlijn maakt deel uit van een kunstwerk, een installatie, die zaterdag open gaat. Daarmee wil Van der Dong laten zien hoe Nederland is veranderd op religieus gebied sinds de jaren zestig.

Sinds hij de telefoonlijn heeft geopend heeft hij veel reacties gehad: positieve, maar ook enkele negatieve.

Bidden

Met de mobiele telefoonlijn wil Van der Dong een oud ritueel (bidden) en een nieuw ritueel (bellen) naast elkaar plaatsen.

Volgens Van der Dong is de telefoonlijn weliswaar onderdeel van een kunstproject, maar zou het toch waardevol voor mensen kunnen zijn om het telefoonnummer te toetsen en voor hun gevoel tegen God te praten.