BRUSSEL - EU-voorzitter Tsjechië heeft donderdag excuses aangeboden aan Bulgarije voor de beledigende manier waarop dat land is geportretteerd in een officieel kunstwerk in de hal van een EU-gebouw.

Bulgarije heeft alle reden zich beledigd te voelen. Het land is namelijk weergegeven als een hurktoilet.

Eerder werd al ontdekt dat het kunstwerk, dat in opdracht van Tsjechië is gemaakt, bedrog is. De installatie is niet het werk van artiesten uit de 27 Europese lidstaten, maar van een Tsjechische kunstenaar en twee vrienden.

Toekomst

De Tsjechische regering beraadt zich nog over de toekomst van het kunstwerk. Indien Bulgarije het wil, zal het verwijderd worden, zo heeft de Tsjechische vicepremier Alexandr Vondra (Europese Zaken) donderdag in Brussel gezegd tegen een Bulgaarse diplomaat.

Praag veroordeelde de kunstenaar David Cerny voor zijn misleidende gedrag. Hij had de opdracht gekregen de internationale bijdragen tot een geheel te smeden.

Maandag was nog bekendgemaakt dat de Nederlandse bijdrage in het mozaïek van landen het werk was van een zekere Dick Jansen.

Minaretten

Nederland was afgebeeld als een overstroomd land met alleen nog minaretten boven het water, mogelijk als verwijzing naar de sluimerende religieuze spanningen.

Kunstwerk EU-gebouw