WUPPERTAL - De Duitse vakbond Verdi heeft aangifte gedaan tegen het uitzendbureau Gens omdat dat zijn werknemers een uurloon betaalt van slechts 2,71 euro.

Dit heeft de krant Süddeutsche Zeitung donderdag gemeld. Het is in Duitsland strafbaar om minder dan twee derde van het gebruikelijke minimumloon te betalen en daarbij misbruik te maken van een noodsituatie van de werknemer. Gens rekruteert onder gedeeltelijk arbeidsongeschikten.

Op zogeheten 'loonwoeker' in Duitsland staat een maximumstraf van tien jaar cel. Gens wil niet reageren op de aantijgingen van de vakbond.

Slavernij

Het balletje kwam aan het rollen door een WAO'er die bij Gens solliciteerde, maar bedankte voor de eer toen hij het uurloon hoorde: "Dat is toch slavernij!" De 58-jarige man stapte daarop naar vakbond Verdi.

Het is niet de eerste keer dat de praktijken van Gens opvallen bij de vakbond. Eerder betaalde het uitzendbureau een arbeider in ploegendienst een bruto maandloon van 774 euro en werden zieke werknemers ontslagen, hoewel zij een doktersverklaring hadden. "Maar een uurloon van 2,71 euro slaat echt alles", aldus een vakbondsman.