ROME - In Italië leeft nog maar drie van de tien stellen monogaam. Dit blijkt uit de laatste statistieken, zo meldt de krant La Repubblica maandag.

60 Procent van de slippertjes gebeurt op het werk, vooral in de lunchpauze, aldus de AMI, de vereniging van advocaten gespecialiseerd in familierecht.

Seksuologen spreken inmiddels van 'overspel light', banaal zonder veel diepgang, om aan de sleur van het huwelijksleven te ontsnappen.

Zelfontplooiing

Het schuldgevoel is verdwenen en overspel wordt "bijna als een recht" beschouwd, een manier van zelfontplooiing.

Het aantal sekspartners dat elkaar via internet leert kennen, neemt fors toe. Ook zijn er steeds meer websites die alibi's verkopen aan mensen die een slippertje willen verdoezelen.

Gewoonte

Overspel is in Italië nu een "geaccepteerde gewoonte'', aldus la Repubblica, terwijl het veertig jaar geleden nog strafbaar was.

Een vrouw riskeerde destijds één jaar cel als zij op echtelijke ontrouw werd betrapt en de echtgenoot aangifte deed. Overspelige mannen daarentegen gingen vrijuit.

Grondwet

Het Constitutionele Hof in Rome verklaarde dan ook op 19 december 1968 dat het beruchte artikel 559 van het Italiaanse wetboek van strafrecht in strijd was met de grondwet.

In de Italiaanse constitutie is immers de "morele en juridische gelijkheid'' van man en vrouw vastgelegd.