SALERNO - Een Italiaanse rechtbank heeft een huwelijk ontbonden omdat de schoonmoeder van de echtgenoot zich te veel met het echtpaar bemoeide. De 36-jarige man had een religieuze rechtbank in Salerno gevraagd een einde aan de relatie te maken.

Een burgerlijke rechtbank bevestigde het oordeel, meldden Italiaanse media woensdag. Voor het huwelijk, dat in 1998 werd voltrokken, had de man met zijn toekomstige echtgenote afgesproken dat haar moeder zich niet met de beslissingen van het paar mocht bemoeien.

Volgens de man liet de schoonmoeder zich echter veelvuldig in met het leven van het stel.

Hel

Het huwelijk was een hel, aldus de man. Hij overwoog alleen nog maar te trouwen met een vrouw wier moeder is overleden.

Volgens Gian Ettore Gassani, de voorzitter van de Vereniging van Italiaanse Echtscheidingsadvocaten, is in 30 procent van de gevallen een opdringerige schoonmoeder de belangrijkste reden voor een echtscheiding. Het probleem wordt als even ernstig ervaren als overspel.

Statistieken

Volgens de statistieken zijn de ergste schoonmoeders de moeders van de man, niet die van de vrouw, zoals in de zaak in Salerno. De moeders van de man treden vaak in competitie met de echtgenote om de plaats in het leven van de man.

Italiaanse mannen staan erom bekend dat zij meestal een zeer hechte emotionele band hebben met hun 'mamma' en die ook in het volwassen leven houden.