ISTANBUL - Er is maar één Batman in de wereld, vindt de burgemeester van de Oost-Turkse stad Batman, en dat is de stad Batman. Niet de superheld uit de Batman-films. En dus heeft de burgemeester besloten de maker van de laatste Batman-film, The Dark Night, aan te klagen.

Zijn argument: de stad Batman gaat eeuwen terug, terwijl de eerste Batman-film uit de jaren vijftig stamt. "De Amerikaanse producers hebben de naam van onze stad gebruikt zonder ons te informeren", zegt burgemeester Hüseyin Kalkan in verscheidene Turkse dagbladen.

De burgemeester werd een jaar geleden op het idee gebracht door een Turkse columnist. Batman was in die tijd negatief in het nieuws door het hoge aantal zelfmoorden onder vrouwen en de slechte economische situatie.

Waarom niet wat extra geld en positiviteit naar de stad laten vloeien door de stroom royalty-gelden van de Batman-films een beetje richting Batman bij te sturen? De burgemeester won juridisch advies in en ziet blijkbaar kansen.

Kritiek is er ook. Sommige juristen menen dat aardrijkskundige namen niet voor merkregistratie in aanmerking komen, en dat de burgervader bovendien enkele decennia eerder aan de bel had moeten trekken.