SYDNEY/DEN HAAG - Het Australische hooggerechtshof heeft donderdag de veroordeling van twee vermeende drugsdealers vernietigd omdat de rechter tijdens hun proces regelmatig had geslapen.

Rechter Ian Dodd viel volgens het hooggerechtshof tijdens het proces in 2004 voor periodes oplopend tot twintig minuten in slaap en snurkte soms. Leden van de jury werden afgeleid door de voorzittend rechter en raakten soms geamuseerd.

Rechtbankmedewerkers probeerden soms de rechter wakker te maken door geluid te maken, bijvoorbeeld door dossiers te laten vallen.

Nieuw proces

Volgens het hooggerechtshof kan de rechtsgang worden verstoord als de rechter niet oplet. De twee verdachten van drugshandel hadden celstraffen van respectievelijk dertien en elf jaar gekregen voor import van ecstasy. Zij krijgen een nieuw proces. Rechter Dodd is in 2005 met pensioen gegaan.

Bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag deden zich in 1997/98 soortgelijke taferelen voor. Voorzittend rechter Adolphus Karibi-Whyte sliep regelmatig tijdens het Celebici-proces tegen drie Bosnische moslims en een Kroaat, die celstraffen oplopend tot twintig jaar kregen opgelegd.

Zij kregen echter van de Kamer van Beroep geen nieuw proces. De beroepsrechters vonden dat de verdediging al tijdens het proces iets had moeten zeggen van de slapende rechter en niet had mogen wachten tot het hoger beroep.