AMSTERDAM - Bokser Peter Buckley betreedt vrijdag in zijn thuisstad Birmingham voor de driehonderdste en tevens laatste keer de ring. De 39-jarige vechter in het weltergewicht houdt er verbluffende statistieken op na.

De Professor, zoals zijn bijnaam luidt, won slechts 31 partijen. Twaalf wedstrijden eindigden onbeslist en 256 gingen er verloren. Buckley gaat de boeken in als de slechtste bokser ooit.

Voor de Engelsman, die zijn eigen gevechten regelt, zijn vier partijen per maand geen uitzondering. "Ik ben altijd in de sportschool", licht Buckley toe, die regelmatig de ring instapte met een blauw oog van een vorig gevecht. "Als iemand een paar uur voor een gevecht belde, zegde ik meestal toe."

Goede verdediging

De bokser uit Birmingham staat bekend om zijn goede verdediging en uitstekende incasseringsvermogen. Hij nam het op tegen onder anderen de latere wereldkampioenen Naseem Hamed, Duke McKenzie, Scott Harrison en Colin McMillan, maar vocht zelf nooit om een titel. Hij verloor slechts tien keer door een knock-out.

Buckley begon zijn profcarrière in 1989. Met zes overwinningen en één verliespartij in zijn eerste acht duels leek hij hard op weg de top te bestormen. Naarmate zijn carrière vorderde, stapelden de nederlagen zich echter op. Vijf jaar geleden stapte hij voor het laatst als winnaar uit de ring. Sindsdien verloor hij 84 partijen en eindigden er twee onbeslist.