DUNBAR - Een voortvluchtige hamster is op eigen initiatief weer teruggekomen bij de Schotse familie Appleby nadat zij negen dagen onder de keukenvloer had gezeten. Zelfs een reddingsteam van acht brandweerlieden was niet in staat om het dier bij haar schuilplaats vandaan te halen.

De uiteindelijke oplossing bleek simpel: met een lege maag zat er voor hamster Fudgie niks anders op dan terug te keren naar het thuisfront.

Ondanks de vijf uur durende reddingsactie van de brandweerlieden liet de hamster zich niet vinden. Het team, dat de boiler moest wegnemen en gaspijpen ontmantelde, stopte een met chocolade bedekte minicamera onder de vloer in de hoop de hamster op te sporen.

De brandweer probeerde zelfs om Fudgie "in veiligheid te zuigen" door gebruik te maken van een stofzuiger met een sok eromheen. Deze moeite bleek echter tevergeefs.

Tip

Experts van de Schotse dierenbescherming gaven de familie Appleby de tip om het dier niet langer door een gat in de vloer te eten te geven. Honger zou het dier vanzelf weer naar boven leiden. En zo geschiedde; vrijdag vond het gezin de hamster weer terug bij haar kooi, "rondsnuffelend naar eten", zo meldt de moeder van de familie Appleby aan Daily Record.

Opgelucht

Het gezin is opgelucht dat de hamster weer terug is. Zo opgelucht zelfs, dat Fudgie binnenkort een "welkom thuis"-feestje kan verwachten.