AMSTERDAM - De Franse president Nicolas Sarkozy is zacht gezegd niet blij met de actie van uitgeverij K&B. Het bedrijf bracht een Sarkozy-voodoopop op de markt.

Dat meldt persbureau Reuters vrijdag.

Bij aankoop van de pop ontvang je niet alleen een stoffen evenbeeld van de Franse president, maar ook een set naalden en een handleiding over hoe de naalden in de president te prikken.

K&B heeft het lijfje van de pop voorzien van een paar welbekende uitspraken van de president, zoals "Rot op, zielenpoot" wat de president een voorbijganger toesnauwde toen deze hem weigerde een hand te geven. De gebruiker van de pop wordt aangemoedigd de voodoonaalden in de uitspraken te steken.

Status

Sarkozy heeft gedreigd het bedrijf aan te klagen als ze de poppen niet onmiddellijk uit de handel nemen. De advocaat van de president, Thierry Herzog, schrijft in een brief aan K&B dat Nicolas hem heeft gevraagd het bedrijf eraan te helpen herinneren dat 'ongeacht de status van de president, hij nog steeds exclusieve en absolute rechten heeft over zijn eigen afbeelding'.

De brief is gepubliceerd in de krant Le Monde.

Voodoo-experts

Aanhangers van voodoo geloven dat ze zich tegen hun vijanden kunnen beschermen door afbeeldingen ervan met naalden te bewerken. Voodoo-experts waarschuwen echter voor fundamentele misvattingen over de werking van dit volksgeloof.