ANTWERPEN - Om mensen wat dichter bij elkaar te brengen, heeft een groep Vlamingen een 'knuffeldag' uitgeroepen. Ze roepen iedereen op om vrijdag 24 oktober eens de baas, collega's of de schoonmaakster stevig te omhelzen.

"Omdat we allemaal mensen zijn. En omdat we er allemaal af en toe eentje kunnen gebruiken", stelt de website www.vlaanderenknuffelt.be.

Een groep van vijf Vlamingen heeft al een grote schare mensen enthousiast gemaakt. VRT Radio2 maakt de hele dag 'knuffelradio' en kinderen trekken naar bejaardentehuizen voor een omhelzing. De website biedt alvast een knuffelsong en nog een hele reeks ideeën.

Knuffelsong

De website biedt alvast een knuffelsong en nog een hele reeks ideeën. "Begin vooral thuis: partner, kinderen, buren", staat er. "Start jouw sportwedstrijd met een knuffelmoment.

Als stadsbestuur kun je een recordpoging organiseren met het grootste aantal knuffelaars. Bakkers kunen een knuffelbrooodje maken en elke klant een gratis knuffel geven bij de verkoop."

'Free hugs'

Het fenomeen van 'free hugs' verspreidt zich de laatste jaren over de hele wereld, van Zuid-Afrika tot Canada en van Peru tot Australië. Het begon met de Australiër Juan Mann, die bij terugkomst op het vliegveld niemand had die op hem wachtte.

Hij stak een bord met 'free hugs' in de lucht. Het bleek een groot succes en een fenomeen was geboren, hoewel de Australische overheid het 'freehuggen' vergeefs probeerde te verbieden.

Voor zover bekend heeft de knuffeldag nog geen navolging in Nederland.