AMSTERDAM – Ben & Jerry's-ijs zal voortaan op basis van moedermelk gemaakt worden in plaats van koeienmelk. Althans, als het aan dierenrechten-organisatie Peta ligt.

Dat meldt persbureau AP vrijdag.

Door voortaan moedermelk te gebruiken zal het lijden van koeien aanzienlijk verminderen en krijgen ijsliefhebbers een gezonder product voorgeschoteld. Peta heeft inmiddels een verzoek ingediend bij Ben & Jerry's.

"Als jullie de koeienmelk vervangen," schrijft Tracy Reiman, vice-president van de protestorganisatie, aan de ijsfabrikant. "Zullen de koeien én jullie klanten er de vruchten van plukken." Volgens haar worden melkproducten in verband gebracht met diabetes, allergieën en overgewicht.

Onhaalbaar

De praktische onhaalbaarheid van het plan is gelukkig niet volledig aan de aandacht van Peta ontsnapt. "We zijn ons ervan bewust dat het praktisch lastig is," geeft een campagnevoerder toe. "En dat het een beetje een absurd plan is, maar tegelijkertijd: is het niet ook absurd dat wij koeienmelk drinken?"

Het plan is koel onthaald. Door Ben & Jerry's, diens klanten en zelfs door La Leche League International, een van 's werelds oudste organisaties die pleit voor inname van moedermelk. Door baby's welteverstaan.