AMSTERDAM - Nederlanders kijken graag en veel televisie, maar besluiten bijna nooit democratisch op welk kanaal er wordt afgestemd. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de vrouw vaak de baas over de afstandsbediening.

Dat bleek woensdag uit onderzoek onder duizend tv-kijkers in opdracht van KPN.

Ruim 38 procent van de vrouwen stelt dat zij de enige is die thuis uitmaakt wat er gekeken wordt. Bij de mannen is 25 procent ervan overtuigd dat hij de afstandsbediening beheerst.

Kanalen

Uit het onderzoek bleek verder dat de meeste mensen ongeveer drie tot vier uur per dag tv kijken. Meer dan de helft van de ondervraagden ontvangt meer dan 31 kanalen, maar het grootste deel van de mensen bekijkt er maar zes tot tien.

Eén op de drie mensen kijkt zelfs maar naar maximaal vijf zenders. Het aandeel digitale kijkers ligt inmiddels op 51 procent.

Huiskamer

Bij de meesten staat de televisie in de huiskamer, bij eenderde van de huishoudens is dat een flatscreen. Vanuit bed tv kijken is minder populair dan in 2007. Nu heeft 56 procent van de televisiebezitters een toestel in de slaapkamer, tegenover 61 procent vorig jaar.

Ook hebben minder kinderen een beeldbuis op hun slaapkamer staan; 14 procent nu tegenover 21 procent in 2007.

Pauw en Witteman zijn het favoriete tv-duo van bijna een kwart van de ondervraagden. Tijdens de zomerstop mist de Nederlandse kijker vooral Paul de Leeuw op tv (30 procent).