BRUSSEL - De in 1902 door de Belgische koning Leopold II gebouwde Villa Leopolda in Villefranche aan de Franse Cote d'Azur, is voorlopig het duurste huis ter wereld.

De Libanese eigenaresse verkocht het optrekje voor 500 miljoen euro aan een Russische miljardair.

Dat schrijven verschillende Belgische kranten zaterdag. Ze baseren zich onder meer op de Franse krant Nice-Matin.

Abramovitsj

De afgelopen weken circuleerde op internet het gerucht dat de villa gekocht zou zijn door Roman Abramovitsj, de Russische eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea. Maar het lijkt er nu op dat de nieuwe eigenaar een andere Russische miljardair is.

Wereldrecord

Met de verkoop van de villa Leopolda wordt het wereldrecord op het vlak van dure huizen verpulverd. Het vorige record dateert van vorig jaar, toen de Indiase staalmagnaat Lakshmi Mittal 147 miljoen euro neertelde voor een 'uitzonderlijke verblijfplaats' in de buurt van de tuinen van Kensington Palace in Londen.

Het stuk grond dat koning Leopold II van België in 1900 in de heuvels van Villefrance kocht, is ongeveer 8 hectare groot. Leopold bezat toen al een groot deel van het naburige schiereiland Cap Ferrat.

Bomen

Op het domein werden 1.200 olijfbomen, cipressen, citroen-, pruimen- en sinaasappelbomen geplant. In 1915 vormde koning Albert I het domein om tot een tijdelijk ziekenhuis.