TRENTO - In de Italiaanse stad Trento is een rel ontstaan over nieuwe strenge antipedofilieregels in openbare zwembaden. De badmeester hield onlangs een vader staande, die filmde hoe zijn eigen zoontje leerde zwemmen.

Dit meldde de krant Corriere della Sera maandag. Het is in de zwembaden van Trento verboden kinderen te filmen of te fotograferen.

Critici klagen over een doorgeslagen beleid. Roberto De Carolis, de directeur van de gemeentelijke zwembaden, verbaast zich over zoveel naïviteit: "Hoe moeten we weten dat degene die filmt, echt een ouder is? Wie garandeert mij dat het geen pedofiel is?"

Misdrijf

Volgens De Carolis zijn openbare zwembaden "een vruchtbare voedingsbodem voor een bepaald soort misdrijf". Hij vraagt zich af hoe hij kan nagaan of de beelden echt alleen voor 'privégebruik' zijn bedoeld.

Zoals op veel regels zijn er ook op de nieuwe antipedofilievoorschriften uitzonderingen mogelijk. Ouders die per se hun kind willen filmen in het zwembad, kunnen hiervoor een speciale vergunning aanvragen bij de directie.

Dan mogen beelden worden gemaakt van het halfnaakte kroost, maar dan wel onder toezicht van een badmeester.

"Want wat als op de film ook een ander kind terechtkomt, een hulpeloos schepsel dat absoluut nog niet kan opkomen voor zijn eigen rechten?" aldus de zwembaddirecteur.