BRUSSEL - De Belgische koningin Fabiola ontvangt nog dagelijks een overvloed aan post die aan haar overleden echtgenoot koning Boudewijn gericht is, aldus een woordvoerder van het koninklijk paleis in Brussel maandag.

Op 31 juli is het precies vijftien jaar geleden dat koning Boudewijn overleed.

De herinnering aan hem leeft nog sterk bij de zuiderburen. Ter gelegenheid van de vijftiende sterfdag van de koning zal op 31 juli een herdenkingsmis opgedragen worden in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Laken. Inmiddels zijn er ook boeken en tv-documentaires verschenen.

Hartaanval

Het plotse overlijden van Boudewijn door een hartaanval was in 1993 een schok in België. De koning was voor velen een symbool van nationale eenheid in een België dat uiteen begon te vallen.

Foto´s

Diepe rouw overheerste het land. Tienduizenden legden een week lang bloemen, kaarsen en rouwkaartjes voor de hekken van het paleis waar hij lag opgebaard. Foto's met een zwart lintje van de overleden vorst waren overal te zien.

Boudewijn was in 1951 zeer jong aan de macht gekomen. Hij was toen amper twintig jaar oud. Zijn vader Leopold III moest afstand doen van de troon, omdat hij had meegewerkt met de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog.

De vrijgezelle koning trouwde negen jaar later met de devote Spaanse Fabiola de Mora y Aragon. Zijn vrouw kreeg meerdere miskramen en het paar bleef kinderloos.

wereldtentoonstelling

Onder Boudewijn beleefde België veel historische momenten, zoals de wereldtentoonstelling in 1958, waar het Atomium nog altijd een aandenken van is. Twee jaar later gaf Boudewijn de onafhankelijkheid aan Congo.

De katholieke Boudewijn kreeg internationale aandacht toen hij in 1990 weigerde een wet te tekenen die abortus legaliseerde. Samen met de ministerraad besloot hij om heel tijdelijk af te treden, zodat de regering zelf de wet kon aannemen. Nooit eerder werd die grondwettelijke kunstgreep toegepast.

Na jaren van gezondheidsproblemen overleed koning Boudewijn in 1993 aan een hartaanval in zijn vakantiehuis in Spanje. Zijn broer Albert volgde hem op.