LEEUWARDEN - De mannetjeseend die sinds mei in Leeuwarden met een pijl in zijn kont rondvloog, is dood. Dat meldde de Vogelopvang in de Friese hoofdstad maandag.

De eend -met pijl in zijn achterste- werd halverwege mei ondekt, waarna de vogelopvang, de dierenambulance en de brandweer collectief jacht op de vogel maakten. Het lukte de organisaties echter niet de eend te vangen, want ondanks de pijl kon hij prima vliegen.

Zondag lukte het drie mannen in de buurt van Leeuwarden toch de eend te vangen, omdat hij was verzwakt. Een dierenarts haalde de pijl uit zijn kont, maar de eend overleefde het niet. "Was hij niet geopereerd, dan was hij sowieso overleden. Het was erop of eronder", aldus vrijwilliger Jaap Tilkema van de Vogelopvang.

Aangifte

Tilkema doet dinsdag aangifte bij de politie van dierenmishandeling. De vogelliefhebber meldt dat de pijl van 35 centimeter in de schietsport wordt gebruikt. "Dit is geen kwajongensstreek, er is een professionele boog gebruikt."

De eend ligt bij vogelopvang De Fûgelhelling in Ureterp in de vriezer. "Misschien dat een natuurmuseum hem wil hebben, het is toch een bijzondere vogel", stelt Tilkema.

'Pijleend' Leeuwarden overleden