AMSTERDAM - De zesde voet die woensdag aangespoeld op de Canadese kust werd aangetrofffen, was geen mensenvoet, maar een dierenpoot die iemand bij wijze van grap in een gymschoen had gestoken. Dat heeft een Canadese lijkschouwer donderdag gemeld.

De voet in een zwarte gymschoen werd woensdag door een wandelaarster op een strand in de provincie British Columbia gevonden. In totaal zijn in een jaar tijd vier rechtervoeten en een linker aangespoeld, allemaal in schoenen gestoken.

De voeten stellen de Canadese politie voor een raadsel. DNA-profielen van de eerste drie gevonden voeten komen niet overeen met DNA-monsters die de politie heeft van als vermist opgegeven personen.

Geweld

Volgens de politie zijn er geen concrete aanwijzingen dat de voeten met geweld van de ledematen zijn verwijderd. Als menselijke lichamen lang in het water liggen, kunnen ledematen of zelfs het hoofd losraken.

Een van de theorieën is dan ook dat de voeten toebehoorden aan slachtoffers van een bootongeluk op zee of op de Fraser-rivier en dat ze naar de oceaan zijn gedreven om vervolgens op de kust aan te spoelen.