Een brief van Albert Einstein, waarin hij het concept 'God' afdoet als een voortbrengsel van menselijke zwakte en de bijbel 'nogal kinderachtig' noemt, is donderdagavond laat in Londen verkocht voor omgerekend 261 duizend euro. Dat heeft veilinghuis Bloomsbury vrijdag bekendgemaakt.

De prijs die een niet nader bekendgemaakte verzamelaar buiten Groot-Brittannië uiteindelijk betaalde voor de brief kwam -inclusief veilingkosten- ruim 25 keer boven de vooraf geschatte verkoopprijs. De koper werd omschreven als iemand met 'een passie voor theoretische natuurkunde en alles wat daarmee te maken heeft'.

Einstein schreef de brief in januari 1954, een jaar voor zijn dood, aan de filosoof Eric Gutkind. Einstein schrijft dat het woord god voor hem 'niets meer betekent dan een uitdrukking en het product van menselijke zwakte, de bijbel een verzameling eerbiedwaardige maar primitieve legendes die niettemin nogal kinderachtig zijn'.

De brief bevestigt het beeld dat Einstein er complexe, agnostische ideeën over religie op nahield, zeggen Einstein-kenners. Hij verwierp het georganiseerde geloof, maar sprak vaak van een spirituele kracht die in het universum actief is.