PORDENONE - De familie van een overleden Italiaanse partizaan heeft een kerkelijke uitvaartdienst afgelast nadat de priester had verboden om tijdens de mis het partizanenlied Bella ciao te spelen.

Dit meldde de krant la Repubblica zondag op zijn website.

Het was een vurige wens van de oud-Verzetsstrijder Egidio Cozzi (80) dat tijdens zijn begrafenis de oude partizanenliederen uit de Tweede Wereldoorlog zouden worden gezongen.

De familie besloot na het verbod tot een civiele begrafenis zonder religieuze ceremonie.

Regels

De priester van Castelnuovo in de streek Friuli, in WO II een bolwerk van partizanen, rechtvaardigde het verbod met "de regels''.

Volgens de Nationale Vereniging Partizanen van Italië (ANPI) heeft de geestelijke weinig gevoel en respect getoond "voor de overledene, zijn familieleden en de vele vrienden die waren gekomen voor de laatste groet''.

Verzet

Bella ciao werd tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gezongen door het verzet tegen fascisme en nazisme. Na WO II werd het lied veel gezongen op internationale communistische jeugdbijeenkomsten en in tal van talen vertaald.

Het werd ook een van de strijdliederen van de studentenbeweging van mei '68. Beroemde zangers als Yves Montand, Milva en Francesco De Gregori hebben uitvoeringen van Bella ciao op hun naam staan.