AMSTERDAM - In de Amerikaanse staat Arkansas is woensdag een wet herroepen die het zelfs een peuter toestond te trouwen, zolang deze maar niet zwanger was.

De wet was deze zomer in het leven geroepen om voor zwangere tieners een uitzondering te kunnen maken op de minimum huwbare leeftijd van achttien jaar, overigens uitsluitend met toestemming van de ouders, maar kreeg door een fout in de definitieve tekst een compleet andere betekenis.

Het woordje 'niet' was per ongeluk in de uiteindelijke versie van de wettekst terechtgekomen, zodat deze luidde: "Voor een persoon die jonger is dan achttien en die niet zwanger is, is het met een bewijs van goedkeuring van de ouders mogelijk om toestemming voor een huwelijk te krijgen."

Pedofielen

Woensdag werd de wet ingetrokken en vervangen door een wet die de minimumleeftijd om te trouwen voor jongens op 17 en meisjes op 16 jaar stelt. Een bezorgde senator uitte na aanname van de wet de vrees dat pedofielen naar Arkansas zouden trekken om ouders te vinden die bereid waren hun kind uit te huwelijken. Die vrees kwam voor zover bekend niet uit.