BOEKAREST - Lange rijen zenuwachtige gedelegeerden die het bijna in hun broek doen na afloop van recepties en uitgebreide maaltijden. Daarvoor vreest de NAVO als er niet meer toiletten zijn tijdens de top van volgende maand in de Roemeense hoofdstad Boekarest.

Dat blijkt uit uitgelekte notulen van een Roemeens parlementair comité dat zich diep buigt over het wc-probleem. NAVO-ambtenaren beklagen zich over het gebrek aan en de kwaliteit van de huidige sanitaire voorzieningen in het paleis van ex-dictator Nicolae Ceausescu, waar de top zal worden gehouden.

Het paleis, een van de grootste gebouwen ter wereld, telt ongeveer duizend hallen en kamers met ruim 4,500 kroonluchters, maar naar toiletten moet worden gezocht.

Luchtje

De NAVO heeft daarom dringend gevraagd om ongeveer duizend tijdelijke, enigszins schone, wc's, een op elke vijf deelnemers. Aan dat verzoek zit een onaangenaam luchtje, vindt Roemenië.

Mobiele toiletten kosten per stuk ruim 6.000 euro per week en bovendien "verstoren zij het uitzicht op de fraaie architectuur" van het paleis, zeggen boze politici.

Belastingbetalers

Volgens de architect van het paleis, Anca Petrescu, wordt de rel veroorzaakt door "iemand die wc's verhuurt en op kosten van belastingbetalers in de behoefte van de NAVO wil voorzien." Zonder oplossing, zal het dringen worden tijdens de top van 2-4 april.