LONDEN - Britse gezondheidsexperts verwachten dat de duizenden bouwvakkers die worden ingehuurd voor de bouw van Olympische stadions prostituees zullen aantrekken. Dit meldde de Britse krant The Times maandag.

De artsen vrezen voor een toename van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Gezondheidsorganisaties verwachten dat, in de aanloop naar de Olympische Spelen die in 2012 in Groot-Brittannië plaatshebben, duizenden vrouwen naar Engeland zullen komen.

Hun klandizie zal bestaan uit ongeveer 100.000, voornamelijk mannelijke, werkkrachten. De organisaties zeggen extra personeel nodig te hebben om het toenemende aantal soa's te bestrijden en seksuele voorlichting te geven aan de arbeiders.

Bouw

De Olympische Spelen van 2000 in Sydney trokken naar schatting 10.000 prostituees. Het aantal geslachtsziektes bleek tijdens de Spelen flink gestegen te zijn, vooral onder werknemers in de bouw.

Volgens de directeur van een Britse hiv-bestrijdingsorganisatie komt het vaak voor dat mannen die ver van huis werken prostituees bezoeken. Veel van de bouwvakkers komen uit het buitenland en zijn dus voor langere tijd gescheiden van hun vrouw. Een groot gedeelte van deze mannen komt uit landen waar hiv nog niet veel voorkomt. Ze weten daardoor vaak niet hoe belangrijk veilige seks is, aldus de directeur.