GENEVE - Het federale Zwitserse parlement heeft zich donderdag over een ernstige schaarste gebogen. De cervelaatworst, een smakelijk Zwitsers erfgoed, raakt op.

Een essentieel onderdeel, de buitenkant of het vel dat de boel bij elkaar houdt, is binnenkort niet meer voorradig.

Plan B

De minister van Economische Zaken, Doris Leuthard, heeft donderdag in de volksvertegenwoordiging gezegd dat zij hoopt dat de cervelaatschaarste van voorbijgaande aard is, maar zij erkende dat er toch een 'Plan B' moet worden opgesteld.

Ze riep producenten op naar alternatieven te zoeken om de productie te verzekeren. De producenten betrekken het vel van de worst vooral uit Brazilië dat de benodigde ingewanden van vee doorgaans in ruime mate uitvoert.

Maar alarm over de gekkekoeienziekte houdt Braziliaanse vleesproducten al sinds 2006 buiten de deur.

Ramscenario

Een parlementslid, Rolf Büttiker, beklemtoonde dat het land met de huidige voorraad nog voor het einde van dit jaar zonder cervelaatworst komt te zitten. Het rampscenario dat de worstjes reeds opraken bij de Europese kampioenschappen voetbal in juni, pijnigt menig Zwitsers cervelaatliefhebber.

Kampvuurromantiek

Büttiker, tevens voorzitter van de Zwitserse vereniging van vleesfabrikanten, is niet gerust op Leuthards aanpak. "Dit probleem mag niet worden onderschat," waarschuwde Büttiker.

"De cervelaat behelst een mengeling van eenvoud, kampvuurromantiek en nationale trots." Er is wel al een crisiscomité gevormd van veeartsen, worstenmakers en betrokken ambtenaren om de dreigende tekorten af te wenden of de dramatische gevolgen ervan te verzachten.