SCHIPHOL - Een man die zondagochtend dacht dat hij te laat was voor zijn vlucht vanaf Schiphol, heeft uiteindelijk voor vertraging gezorgd.

Hij kwam aan bij de gate, zag niemand en drukte op een groene knop, waarna hij via de slurf 'zijn' vliegtuig binnenliep. Toen bleek echter dat hij niet te laat, maar te vroeg was en liep hij terug naar de gate.

Een woordvoerder van Schipol zei maandag in reactie op een artikel in De Telegraaf dat de actie van de man het alarmsysteem in werking zette, wat leidde tot extra veiligheidscontrole.

Brand

Volgens de woordvoerder is zo'n groene knop standaard op de pieren, van waar de vliegtuigen vertrekken. "Als je daar alle deuren op slot doet en er breekt bijvoorbeeld brand uit, dan zit iedereen op de pier als ratten in de val. Je kunt dan geen kant op."

Een druk op de knop zorgt er niet alleen voor dat de deur opengaat, maar zet tegelijk het alarm in werking, vertelt de woordvoerder. Op dat alarm komen bewakers af die controleren wat er aan de hand is.

Explosievenhonden

Ook worden de passagiers en het vliegtuig opnieuw gecontroleerd, waarbij onder meer explosievenhonden van de marechaussee werden ingezet.

De marechaussee heeft de man zondag aangehouden. Hij is inmiddels vrijgelaten, zei een woordvoerder maandag.