VLODROP - Het lichaam van de Maharishi vliegt vrijdag zittend naar India. Heiligen in dat land worden geacht zittend in lotushouding te sterven. Zo ook de Maharishi, die volgens zijn woordvoerder afgelopen dinsdag in die houding zijn stoffelijke omhulsel verliet.

Het in lotushouding gezeten lichaam wordt geborgen in een grote, hoge doodskist, die per vrachtwagen in de vroege vrijdagochtenduren het paleis van de Maharishi zal verlaten met als reisdoel Allahabad in India. Kist met heilige worden op Schiphol in een chartervliegtuig geladen. Het inchecken van deze lading vergt overigens vijf uur, zei de woordvoerder.

Visum

Ongeveer vierhonderd bewoners van het Maharishi-complex in de bossen bij Vlodrop hebben inmiddels een visum aangevraagd om mee naar India te kunnen. Zij proberen vrijdag in de loop van de dag een vliegtuig te nemen.

Maandag wordt het lichaam van de Maharishi afgezonken in de heilige rivier de Ganges bij Allahabad. Normale stervelingen worden in India verbrand, maar heiligen valt de eer te beurt om na hun dood aan de Ganges toevertrouwd te worden.

Verzwaard

Om dit mogelijk te maken, wordt het lichaam van de Maharishi verzwaard. De organisatie verwacht dat vele duizenden of tienduizenden volgelingen de plechtigheid maandag zullen bijwonen.

In Allahabad ligt een Ashram van de beweging. Een Ashram is een complex waar veel volgelingen wonen, leren en mediteren.

Emotioneel

De sfeer in de nederzetting van de Maharishi in het Meinweggebied bij Vlodrop was donderdagavond erg emotioneel, zei de woordvoerder van de beweging. "De Maharishi was meer dan een vader voor ons."

Hij verwacht dat vrijdag "een chaotische dag" gaat worden omdat de reis voor honderden mensen moet worden georganiseerd. Die chaos zal in Allahabad des te groter zijn, vreest hij.