Een t-shirt met daarop een gele davidster vergelijkt de behandeling van rokers in Duitsland met de behandeling van joden tijdens Nazi-Duitsland.

Een maand voordat verschillende Duitse deelstaten het roken in kroegen en restaurants verboden, startte evenementenbureau DMP met de verkoop van de shirts via hun website. In de ster staat het woord "roker" op de plaats waar in de oorlog "jood" stond.

Misbruik

Joodse groeperingen reageerden zeer verontwaardigd op het shirt. "Hier wordt misbruik gemaakt van de joodse genocide", zei de afgevaardigde President van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland Dieter Graumann vrijdag.

Volgens Graumann helpt de verkoop van de shirts rokers niet, maar herinnert het Duitsers en joden enkel aan slechte tijden. "Het is hersenloos, onvoorstelbaar en smakeloos."

Verschoppeling

De verkoop van het shirt is vrijdag stilgelegd. De site zegt de laatste maand duizend orders te hebben gekregen. Op de website wordt een toelichting op het ontwerp van het shirt gegeven.

"Na tientallen jaren van tolerantie, wordt de roker nu als verschoppeling, als een tweederangs burger, neergezet."

Er wordt onderzocht of er met het shirt wetten zijn overtreden. "We kijken of we hiermee een zaak hebben", zei aanklager Ralph Döpper vrijdag. DMP was niet bereikbaar voor commentaar.