AMSTERDAM - Een ziekenhuis in China heeft de grootste tumor ooit succesvol van de billen van een 36-jarige vrouw verwijderd. De tumor, die inmiddels 45 kilo woog, was zwaarder geworden dan de patiënt zelf. Dat meldt de lokale Chinese krant.

Twee teams van chirurgen waren meer dan acht uur bezig om de tumor te verwijderen. "We moesten de groep wel in tweeën splitsen. Het ene team begon bovenaan met snijden en het andere team onderaan om zo langzaam naar elkaar toe te werken", legt hoofdchirurgie Huang Guangxiang uit.

"Dit is werkelijk de grootste tumor die we ooit hebben gezien. En medische rapporten wijzen uit dat het zelfs de grootste ter wereld is."

Familie

De vrouw vertelde dat de tumor op haar rechterbil begon te groeien toen zij pas twaalf jaar oud was. "In die tijd was het maar zo groot als een ei en mijn familie liet het eraf snijden in het ziekenhuis."

"Maar tien jaar later begon op diezelfde plek een nieuwe tumor te groeien. Hierdoor heb ik al twee jaar geen bad kunnen nemen en moest ik al die tijd in bed blijven. Mijn zus is met haar baan gestopt om voor mij te kunnen zorgen."

Geërfd

De patiënt heeft de ziekte, multiple neurofibromatosis, geërfd van haar moeder. Zij had dezelfde aandoening en stierf in 1990.