COLOMBO - De president van de Malediven, Maumoon Abdul Gayoom, is dinsdag ontsnapt aan een moordaanslag door krachtdadig optreden van een jonge scout.

Volgens overheidsfunctionarissen probeerde de 20-jarige Mohamed Nasheed de president met een mes in de buik te steken. Een aanwezig scoutinglid, Mohamed Jaisham, ging de dader te lijf en redde het leven van Gayoom. Lijfwachten wisten de aanvaller vervolgens te overmeesteren.

De padvinder moest voor verwondingen aan zijn handen worden behandeld, maar Gayoom bleef ongedeerd.

In een radiotoespraak bedankte de president de jongen en maande hij de bevolking tot kalmte. Het voorval speelde zich af tijdens een bezoek van Gayoom aan het eilandje Hoarafushi. De motieven van de belager zijn niet bekend.

Demonstraties

Gayoom regeert sinds 1978 over de republiek van 1.190 koraaleilandjes in de Indische Oceaan. De laatste jaren groeit het verzet tegen zijn heerschappij. Na demonstraties heeft hij oppositiepartijen gelegaliseerd en voor later dit jaar vrije verkiezingen uitgeschreven.

Eind september raakten bij een bomaanslag van vermoedelijke moslimextremisten in een park in de hoofdstad Malé twaalf toeristen gewond.

Leger en politie deden een week later een inval op een eilandje dat te boek stond als een bolwerk van extremisten. Ze werden door gemaskerde mannen met knuppels en speren onthaald en bij de gevechten raakten meer dan dertig agenten en soldaten gewond.