AMSTERDAM - In de dierentuin van Neurenberg dreigen drie jonge ijsbeertjes dood te gaan omdat hun moeder slecht voor ze zorgt.

Anders dan de verzorgers van de Berlijnse ijsbeer Knut die hetzelfde overkwam, zullen de verzorgers van deze ijsberen niet ingrijpen.

Als de moeder de zorg voor de kleintjes niet op zich neemt zullen ze sterven.

Niet ingrijpen

De jongen zijn nu vijf weken oud. Hun moeder Vera verlaat ze regelmatig en hangt dan uren rond buiten het hok.

De verzorgers zeiden in de Britse zondagskrant The Observer dat ze niet willen ingrijpen omdat dat in de natuur ook niet zou gebeuren.

Ze stellen dat de moeder anders nooit zal leren hoe ze voor haar jongen moet zorgen. Bovendien zeggen ze geen Knut-achtige toestanden te willen.

Gekte

De aandacht voor die ijsbeer ontaarde in een ware gekte. Een gekte die, na onder andere Knut-speelgoed, Knut-liedjes en Knut-dvd's, uit zal monden in een Hollywoodfilm geheel gewijd aan het leven van de ijsbeer.

Het personeel durft niet steeds te gaan kijken of alles goed gaat bij de ijsbeer en haar jongen omdat het bang is dan nog meer te verstoren.

Optimistisch

De verzorgers vertelden de Britse krant ook dat ze toch voorzichtig optimistisch zijn. Moeder Vera reageert namelijk wel op de roep die haar jongen laten horen als ze honger hebben.

In de Neurenbergse dierentuin kreeg een andere ijsbeer drie weken geleden ook jongen, maar daar gaat alles tot nu toe goed mee.