LONDEN - Ruim zestig heldhaftige dieren krijgen op 13 december een militair eerbetoon in Groot-Brittannië. Tijdens de ceremonie op een dierenbegraafplaats in Ilford bij Londen zullen ook Nederlandse helden uit de Tweede Wereldoorlog worden geëerd.

Dat maakte de grootste veterinaire liefdadigheidsorganisatie van Groot-Brittannië, de PDSA, bekend. Het eerbetoon aan de 26 honden, drie paarden, 32 duiven en een kat vindt plaats om de restauratie van de PDSA-begraafplaats te vieren.

De dieren redden duizenden mensen het leven in oorlogs- en vredestijd. Zij werden door de PDSA onderscheiden met de Dickin Medaille. Voor hun inzet voor Nederland ontvingen een hond die mijnen opspoorde en vijf postduiven het 'Victoriakruis voor dieren'.

Ricky

De hond Ricky was betrokken bij het opruimen van mijnen langs kanalen in Nederweert (Limburg). Toen hij door een explosie gewond raakte, bleef hij rustig om niemand in gevaar te brengen.

De duiven Flying Dutchman en Tommy hielpen geheim agenten, Dutch Coast werd onderscheiden voor een vlucht van 7,5 uur over honderden kilometers waardoor Britse militairen in 1942 uit de Noordzee konden worden gered.

Postduif

De postduif William of Orange (Willem van Oranje) leverde in recordtijd cruciale informatie over de geallieerde landing in september 1944 in Arnhem.

Op de gerenoveerde dierenbegraafplaats liggen een tiental Dickin-winnaars, maar niet de Nederlandse helden.