ORANJESTAD - Venezolanen boeken in grote getalen vluchten naar Aruba en de Nederlandse Antillen om dollars te pinnen en weer terug te gaan.

Dat bevestigen luchtvaartmaatschappijen die tussen de landen vliegen, waaronder Aserca, Venezolana, Tiara Air, Avior en Santa Barbara Airlines. Ook een woordvoerder van de luchthaven meldt dat alle vluchten bomvol zitten.

Geldautomaten

Afgelopen weekend was er vooral bij de luchthavens een run op de geldautomaten voor dollars die in eigen land steeds schaarser worden. Het wisselen van de lokale valuta, de bolívar, staat in Venezuela onder streng toezicht. Wisselen is er strafbaar, wat heeft geleid tot het ontstaan van een zwarte markt die nu vanwege de spanningen in het land woekerprijzen hanteert. Hierdoor loont het voor Venezolanen om alleen maar heen en weer te vliegen om de geldautomaten te legen.

De regering-Chávez staat het Venezolanen toe slechts in bepaalde omstandigheden dollars op te nemen, bijvoorbeeld als ze op reis gaan. Daarbij moet wel een vliegticket worden getoond. Aruba en Curaçao zijn voor Venezolanen relatief goedkope bestemmingen.

Luchthaven

Volgens branchemanager Venancio Angela van de Caribbean Mercantile Bank (CMB) op de Arubaanse luchthaven Reina Beatrix werden de geldautomaten vooral in het weekend goed leeggehaald. "Bijna nergens waren meer dollars op het eiland te krijgen, alleen nog Arubaanse guldens."

De Venezolanen mogen vaak tot maximaal 500 dollar per dag van hun rekening halen, maar lossen dat op door aankopen te doen met hun creditcard. Met winkeliers worden deals gesloten zodat ze toch aan extra contant geld kunnen komen.

Vluchten

Tussen Aruba en Venezuela, dat op een kleine dertig kilometer afstand ligt, zijn er gemiddeld twintig vluchten per dag.